Guide til at male med sprøjtepistol

Skal du have malet store flader, og ønsker du at sætte turboen på? Så kan du med fordel overveje at benytte en sprøjtepistol til projektet. Men hvordan kommer du i gang med at male vægge og lofter indendørs med en sprøjtepistol, og hvad skal du være opmærksom på, når du fx benytter sprøjtepistolen til terrasser, stakit eller træfacader i sommerhuset? Læs med i dagens artikel og bliv klog på fordele og udfordringer ved at male med sprøjtepistol.

Én sprøjtepistol – mange fordele

Den største fordel ved at male med sprøjtepistol er, at det går rigtig hurtigt. Når du først har afdækket de elementer, du ikke ønsker at male (og det bliver du altid nødt til at være omhyggelig med), går arbejdet bare langt hurtigere end med pensel og malerrulle. I mange tilfælde er en sprøjtepistol også bedre til at komme ind i sprækker og ujævnheder. Derudover giver sprøjtepistolen dig en helt jævn overflade uden penselstrøg, og det er noget som mange mennesker sætter pris på.

Udfordringerne ved maling med sprøjtepistol

På trods af de mange fordele så er der også nogle udfordringer, som du skal være opmærksom på, når du maler med sprøjtepistol. Som allerede nævnt skal du være meget omhyggelige med at afdække, da du ellers kan ende med at have maling over det hele. Og ønsker du at holde dig på talefod med konen og naboerne, så skal du kun male udendørs med sprøjtepistol, når det ikke blæser. Vinden kan nemlig hurtigt transportere malingen rigtig rigtig langt. Og det kan være uheldigt.

Køb den rette maling til sprøjtepistol

Der findes en række god maling, som er fremstillet specifikt til anvendelse med sprøjtepistol, men du kan normalt også selv blande malingen så den er velegnet til sprøjtepistolen. Generelt er maling til sprøjtepistol mere fortyndet end almindelig væg- og loftmaling. Ønsker du selv at fortynde din maling, så skal du anvende vand til vandbaseret maling og terpentin til oliebaseret maling. Blandingsforhold varierer fra maling til maling, og du kan med fordel forhøre dig hos din forhandler.

Sådan maler du med sprøjtepistol udendørs

Planlæg projektet og tjek vejrudsigten, så du ved, at der er vindstille, og at der ikke venter regnvejr forude. Maler du fx stakit eller andet træværk med huller og mellemrum, skal du sørge for at sætte et stykke pap eller lignende bagved, så du ikke ender med at male andet. Husk derudover altid at anvende åndedrætsværn, når du arbejder med sprøjtepistol, også selvom du maler udendørs.

Sådan maler du med sprøjtepistol indendørs

Når du maler indendørs er det særligt vigtigt med åndedrætsværn. Igen skal du huske at være omhyggelig, når du afdækker. Du kan benytte sprøjtepistolen til både loft og vægge, men blandingsforholdet vil normalt variere lidt. Dine rum skal være helt tomme, eller også skal alt være virkelig omhyggeligt afdækket. Af samme grund kan det være en fordel at male vægge og lofter i samme ombæring. Så skal du kun afdække og flytte ting én gang.

Hvilken sprøjtepistol skal jeg vælge

En simpel sprøjtepistol koster ikke meget, og den kan være helt fin til mindre projekter. Men skal du løbende vedligeholdelse træterrassen og facaden i dit sommerhus eller lignende, så kan du med fordel overveje at investere i en mere avanceret og holdbar model. Du vil hurtigt tjene den ekstra udgift til sprøjtepistolen hjem gennem tidsbesparelsen og effektiviseringen af arbejdet.