Guide til hvide farver

Hvide vægge, vinduer og fodlister er uden tvivl det mest udbredte herhjemme. Hvid er kort sagt en farve, der passer til alt og spreder en lys og indbydende stemning i ethvert rum. Men også inden for den hvide farve er der forskellige nuancer, der lader dig trække udtrykket i dine rum i forskellige retninger. I dagens artikel ser vi nærmere på den hvide farves mange facetter. Læs med og bliv klar til at vælge den rigtige hvide nuance til stilen hjemme hos dig.

Her er fem populære hvide nuancer:

Nedenfor præsenterer vi dig for tre af de mest udbredte varianter. Bor du eksempelvis i en boligforening eller anden lejebolig, vil der som regel være krav til, hvilken hvide nuance du skal male med, når du flytter ud, og normalt vil det være en af de hvide nuancer nedenfor.

  1. Råhvid: Råhvid er en af de lyseste hvide nuancer, der findes. Den kaldes også for ren hvid. Råhvid spreder en dejlig lys stemning og er med til at skabe mere lys i små rum, men i nogle rum kan farven også blive for lys og reflekterende. Generelt har råhvid dog en neutral karakter, der gør, at den passer til det meste.
  2. RAL 9010: RAL 9010 er en af de mest anvendte hvide nuancer indendørs. Farven kaldes også for industrihvid, da det er standarden inden for industrien. Har du nye vinduer, formalede lister eller hvide møbler, vil de højst sandsynligt være i nuancen RAL 9010. Og skal du male vinduer eller træværk igen, så er RAL 9010 næsten altid et godt valg. RAL 9010 er en varm hvid farve med let gullige undertoner, men kombineres den med råhvid kan nuancen komme til at fremstå for gullig.
  3. Gallerihvid: Gallerihvid er endnu en lys hvid nuance og et godt alternativ til både RAL 9010. I sammenligning med råhvid er den mere varm i udtrykket, men stadig neutral. Gallerihvid er en god mellemvej mellem de lyse og de mere cremede hvide nuancer.
  4. Modehvid: Modehvid er en mørkere hvid nuance sammenlignet med både råhvid, gallerihvid og RAL 9010. De mørkere hvide toner gør, at den skaber et mere behageligt lys i rum med et stort lysindfald. Generelt kan nuancen bedst beskrives som cremet, mørk og gylden. Dette opnås gennem noter af oxidgul og umbra.
  5. Kalkhvid: Ønsker du at skabe et mere antikt udtryk, så kan kalkhvid i mange tilfælde være vejen frem. Nuancen har klare gullige undertoner og fremstår cremet og varm på de fleste vægge. Men kombineres den med kunstlys, kan der opstå uønskede grønne refleksioner. Kalkhvid er en klassisk hvid tilsat noter af umbra, oxidgul og gul.

Hvilken hvide nuance skal jeg vælge?

Det afhænger i høj grad af, hvad du skal male, samt hvilke andre nuancer der i forvejen er i rummet. Skal du eksempelvis male et rum med store vinduespartier og meget lys, så vil en råhvid nuance i de fleste tilfælde virke for lys og reflekterende. Her vil det være bedre med en mørkere og mere cremet hvid nuance. I mindre værelser med få vinduer kan en af de helt lyse hvide nuancer derimod være med til at løfte udtrykket og skabe mere lys og plads.

Husk, at farverne vil fremstå forskelligt alt efter omgivelserne og få eventuelt professionel hjælp til at bestille den hvide nuance, der passer bedst til omgivelserne hjemme hos dig.