Hvor længe kan maling holde sig?

Tegner der sig et nyt malerprojekt på horisonten, og har du nogle sjatter maling stående, som du overvejer at benytte hertil? Så har du behov for at vide, hvor længe maling kan holde sig, og hvordan du tjekker dine malingsrester.

I dagens blogindlæg får du svar på begge dele samt nogle tips til opbevaring af maling generelt.

Der er ingen grund til at spilde god maling, men det er også ærgerligt at opdage, at din maling er for gammel, efter at du har malet med den. Bliv klar til dit kommende malerprojekt med maling.blog og vores blogindlæg nedenfor.
Kan maling blive for gammel?

Ja, det kan den sagtens. Særligt den mere miljørigtige maling består i dag af en lang række biologisk nedbrydelige ingredienser. Det gør, at den er sundere for både dig og miljøet, men også at holdbarheden er kortere, end den tidligere har været, da der var mere kemi i.

Normalt kan du tage udgangspunkt i holdbarhedsdatoen, da denne ofte gælder for åbnet og uåbnet stand. Her er det dog essentielt, at malingen er blevet opbevaret efter anvisningerne. Er den opbevaret under ikke optimale forhold, vil holdbarheden være kortere.

Sådan tjekker du din maling

Er din maling blevet alt for gammel, vil du sjældent være i tvivl. For gammel maling lugter råddent – og det er den også. Men ligesom ved fødevarer og andre biologiske sammensætninger er forrådnelsesprocessen gradvis. Du vil derfor ikke altid opdage det på lugten, hvis malingen kun er lidt for gammel. Du vil dog kunne se det, når den males op på væggen.

En god indikator på, at maling er blevet for gammel er, at den er uensartet, dvs. at den skiller. Det vil typisk vise sig ved, at det øverste lag af malingen er meget vandet og det nederste mere tyktflydende. Maling, der skiller lidt, kan ofte stadig benyttes, men det er en indikator på, at det er ved at være høj tid at få malingen opbrugt.

Om opbevaring af maling generelt:

Følg altid anvisningerne på malerbøtten, da disse vil variere fra produkt til produkt. Derudover kan du gøre følgende for at forlænge levetiden af din maling:

  1. Opbevar din maling tætlukket og køligt.
  2. Benyt altid en malerbakke, når du maler, og mal ikke direkte fra bøtten.
  3. Rør malingen igennem fra tid til anden.
  4. Undgå frost.

 

[faqs style=”toggle” filter=”true”]