Hvor meget maling skal man bruge?

Skal du til at flytte ind i et nyt hus eller en ny lejlighed, eller ønsker du blot at shine dit nuværende hjem op? Uanset hvad motivationen måtte være, så er en god gang maling plus lidt af din egen dyrebare tid en investering, du stensikkert vil blive glad for i det lange løb.

Der er få ting i et hjem som nymalede vægge, der gør din lejlighed eller dit hus rart at opholde sig i og spreder en frisk og indbydende stemning. Heldigvis er det at male også en opgave, som langt de fleste selv kan udføre og opnå et flot og professionelt resultat.

Skal du til at handle maling ind til dit kommende malerprojekt, så har du behov for at vide, hvor meget maling du ca. kommer til at bruge. På denne måde kan du få sendt en samlet bestilling afsted og få købt malingen til projektet til den bedst mulige pris.

I dagens blogindlæg hjælper vi dig med at beregne, hvor meget maling du kommer til at bruge til dit kommende malerprojekt. Læs med og bliv klædt godt på til dit indkøb.

En slags maling eller flere?

Skal du både male vægge og lofter, så er det første, du bør overveje, om du har tænkt dig at købe væg- og loftsmaling separat, eller om du går efter en god maling, der kan benyttes til begge dele. Mange professionelle leverandører som Beck & Jørgensen, Jotun og Beckers har maling, der kan benyttes til begge dele. Men køber du væg- og loftsmaling separat, har du flere muligheder for at tilpasse vægge og lofter til dine individuelle behov og dit lysindfald – typisk ved at vælge en mere glansfuld maling til væggene og en supermat maling til lofterne.

Ud over væg- og loftsmaling vil du have behov for en separat maling, der er beregnet til vådrum, hvis du har tænkt dig at male badeværelset også. I visse tilfælde vil det også give mening at benytte en mere robust maling til køkken, børneværelser og andre rum, hvor der ønskes en mere holdbar og vaskbar finish.

Beregning af antal m2 væg og loft

Det første du skal vide er, hvor mange m2 væg og loft du har tænkt dig at male. Dernæst skal du sammenholde mængden af m2 med rækkeevnen af din ønskede maling – denne kan variere en hel del ift. type maling og mærke. Derudover skal du huske, at du normalt vil skulle male to gange, hvorfor mængden af m2 også skal ganges med to.

Ofte har den dyrere maling en bedre række- og dækkeevne, og du vil således kunne male flere m2 hurtigere og opnå et flottere og mere holdbart resultat, ved at investere lidt ekstra.

Den hurtige regnemetode

Synes du, at ovenstående metode virker lidt indviklet, så har vi en lettere regnemodel til dig lige her. I rum med en almindelig loftshøjde vil du kunne beregne mængden af m2 væg ved at gange antal m2 gulv med to. Loftet har selvsagt samme antal m2 som gulvet, så der tager du bare udgangspunkt i det samme tal. Husk igen at gange det hele med to, hvis du skal male to gange.

Hvor meget maling pr. m2?

Kvalitetsmaling de kendte og mest populære mærker og brands på makedet vil normalt have en rækkeevne på 6-10 m2/l. Det svarer til ca. 0,125 liter maling pr. m2 loft eller væg. Som regel vil en dedikeret vægmaling befinde sig i den høje ende og en dedikeret loftsmaling i den lave. Mængden er vejledende, og ved billigere maling, vil du nok skulle lægge lidt til. En god vådrumsmaling har en rækkeevne på 6-8 m2/l. Det svarer til ca. 0,124 liter pr. m2.

 

[ultimate-faqs]